Kruidige tomatensoep

Als ik een driegangendiner kook voor vrienden, begin ik graag met een lichte soep. Dat is immers een fijne apetizer, zonder dat je maag direct te vol zit. En goed, eerlijk is eerlijk, zo’n pan soep is ook nog eens hartstikke praktisch: niet heel ingewikkeld en bovendien van tevoren te maken. Dan kun je je op de avond zelf tenminste helemaal richten op het hoofdgerecht. ;)

Deze tomatensoep heb ik nu al een aantal keer gemaakt wanneer ik gasten kreeg, en steeds waren de reacties positief. Meer dan eens werd me om het recept gevraagd; dus bij deze. Geniet ervan!

Je zult je misschien afvragen waarom ik tomaten ‘uit een pakje’ gebruik in plaats van verse exemplaren. Nu ben ik doorgaans helemaal niet van de pakjes, maar in dit geval ben ik fan. Ik heb me laten vertellen (door o.a. chefkoks als Jamie Oliver en Heston Blumenthal) dat ‘ingeblikte’ tomaten vaak veel lekkerder zijn om te gebruiken in gerechten dan de waterbommetjes die het hele jaar door in het groenteschap liggen. Die eersten komen immers uit zonnige streken en zijn bovendien pas geplukt wanneer ze rijp zijn. Dat is dan ook de reden dat ik regelmatig (en dankbaar) gebruikmaak van tomaten uit blik – en in dit geval uit een pakje. Let er wel op dat je de pure gezeefde tomaten koopt, niet de tomato frito of iets dergelijks waar al kruiden, zout en suiker (!) doorheen zitten. En oh ja, de verse basilicum is wel echt een must in dit recept. Zelf koop ik meestal een plantje; da’s uiteindelijk goedkoper, want van de overige blaadjes maak ik later een keer verse pesto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kruidige tomatensoep (vegan, gluten- en lactosevrij)

Je hebt nodig (voor 2-3 personen):

  • 2 x 500 ml gezeefde tomaten (Heinz is lekker, maar AH Basic werkt ook prima)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 middelgrote ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (ofwel: oregano, tijm, basilicum en evt. bonenkruid)
  • paar takjes verse basilicum
  • 2 groenteboulliontabletten (bij voorkeur biologisch; AH heeft die van Zonnatura zonder toevoegingen)
  • olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Optioneel (niet vegan en ook niet lactosevrij):

  • crème fraîche of sojaroom (vegan optie)

Keukengerei:

  • staafmixer

Zo doe je dat:

1. Snipper de ui en pel de knoflook. Pluk de blaadjes van de basilicum. Snijd 3 takjes (dus zonder de blaadjes) fijn.

2. Verhit ruim olijfolie in een soeppan. Fruit de ui op middelhoog vuur tot ‘ie glazig is. Doe dan de knoflook (in een knoflookpers of in stukjes gesneden) en fijngehakte basilicumtakjes erbij, en fruit deze nog een minuutje mee (de knoflook mag niet bruin worden).

3. Voeg nu de gezeefde tomaten en de tomatenpuree toe, samen met de boullionblokjes en ca. 800 ml water. Roer het geheel goed door en doe dan ook de Italiaanse kruiden erbij. Wees hiermee niet zuinig! Het is niet voor niets een kruidige tomatensoep. ;)

4. Doe nu het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuutjes zachtjes koken. Roer af en toe door. Als de soep veel te waterig is, kun je de deksel van de pan halen, zodat het wat kan indikken.

5. Haal de soep van het vuur en pureer deze met een staafmixer. Natuurlijk is het meeste al ‘glad’, maar op deze manier worden ook de ui en de kruiden goed mee-geblend.

Dien de soep op met verse blaadjes basilicum en crème fraîche of sojaroom. Ook lekker met (stok)brood erbij. Eet smakelijk!

1 gedachte over “Kruidige tomatensoep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *