Deze lasagne maak ik graag als ik gasten krijg. Wat mij betreft heeft-ie de perfecte balans tussen fris en romig, tussen licht en vullend, gezond en comfort food. Bovendien kun je ‘m van tevoren al klaarzetten, zodat-ie alleen nog maar de oven in hoeft.
Gebaseerd op een recept van Antoinette Hertzenberg (uit De Dunne Vegetariër).
Je hebt nodig (voor 4 personen):
- 2 (kleine) courgettes
- 2 blikken gepelde tomaten (a 400 gram) of tomatenblokjes – houd je van meer bite, ga dan voor de gepelde tomaten; wil je een wat sauziger lasagne, neem dan tomatenblokjes. 1 blik van beide kan natuurlijk ook!
- 1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)
- 1 ui
- 2-4 teentjes knoflook – afhankelijk van je smaak ;-)
- 1 pak verse lasagnevellen (250 gram)
- 1 bakje ricotta (250 gram)
- 1 ei
- rasp van 1 citroen
- ca. 100-150 gram belegen kaas, geraspt – vers raspen is het lekkerst, kant-en-klaar uit een zakje kan ook
- paar blaadjes verse basilicum
- zout en versgemalen zwarte peper
- olijfolie
En ook nog:
- ovenschaal
- grill(pan)
- kaasschaaf
Zo doe je dat:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui. Verhit olijfolie in een sauspan (of wok) en fruit de ui 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en fruit kort mee.
2. Doe de twee blikken tomaten(blokjes) en het blikje tomatenpuree erbij. Als je gepelde tomaten neemt: plet en hak ze met je spatel. Er mogen nog best stukken in de saus zitten, maar wel handig als ze niet meer heel zijn. Voeg peper en zout toe naar smaak en laat een tijdje pruttelen; maak intussen de rest van de ingrediënten klaar.
3. Snijd de courgettes in zo dun mogelijke plakken; dit gaat makkelijk met een kaasschaaf.
Vet de plakken in met olijfolie en grill ze. Deze stap kun je ook overslaan; gebruik dan gewoon rauwe courgetteplakken om de lasagne mee te bouwen. Bespaart tijd en je lasagne wordt er wat steviger van, maar ook wat vochtiger. Net waar je zin in hebt, dus!
4. Doe de ricotta in een kom en kluts het eitje en de helft van de kaas erdoor met een vork. Roer ook de citroenrasp erdoor, met wat zout en peper.
5. Vet een ovenschaal in met olie. Bouw de lasagne laagje voor laagje, met ongeveer in de midden 2/3 van het ricottamengsel.
Bijvoorbeeld zo (stapelen van onderaf):
- Tomatensaus
- Plakken courgette
- Lasagnebladen
- Tomatensaus
- Plakken courgette
- 2/3 van het ricottamengsel
- Plakken courgette
- Tomatensaus
- Lasagnebladen
- Tomatensaus
- 1/3 (= de rest) van het ricottamengsel
- De rest van de kaas
Eindig in elk geval met tomatensaus > ricottamengsel > kaas. Verder komt het niet zo nauw; maak gerust een extra laagje als je nog ingrediënten over hebt.
6. Bak de lasagne 25 tot 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!