Pasta alla norma maak ik al jaren. Maar ja, de originele variant bevat ricotta en dat eet ik niet meer. Hoog tijd dus om een van m’n favoriete gerechten te veganizen! Met wat hulp van een recept van De Hippe Vegetariër en wat eigen inspiratie is dat prima gelukt.
Pasta alla norma (veganistisch)
Je hebt nodig (voor 3-4 personen):
- 2 aubergines
- 200-250 gram volkoren pasta, bijvoorbeeld fusilli of penne
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 ui
- 2-3 teentjes knoflook
- 2 theelepels kappertjes
- 0,5 theelepel chilivlokken
- 15 gram verse basilicumblaadjes
- zwarte peper en zout
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- olijfolie
- flinke hand pijnboompitten
Zo doe je dat:
- Snijd de aubergines in vieren en vervolgens in dikke plakken (1,5-2 cm). Verhit een flinke scheur olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de aubergine 10 minuten, totdat ze goudbruin en geslonken zijn.
- Snijd intussen de ui fijn en pel de knoflook. Verhit nog wat olijfolie in een andere pan (bijvoorbeeld een steelpan, maar een kleinere hapjespan werkt ook) en fruit de ui. Pers de knoflook erboven uit, voeg de twee blikken gepelde tomaten toe en laat zachtjes pruttelen.
- Als de aubergine 10 minuten in de pan zit: bestrooi met zwarte peper, voeg de chilivlokken en kappertjes toe en roerbak nog 10 minuten.
- Schenk dan de rode saus (uit de steelpan) bij de aubergines. Doe ook de rodewijnazijn erbij en laat de saus 15 minuten zacht pruttelen.
- Kook intussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing in een pan gezouten water (meestal een minuut of 10). Snijd de basilicum grof.
- Rooster eventueel de pijnboompitten.
- Voeg de helft van de basilicum toe aan de pastasaus, bestrooi naar smaak met zout en roer het geheel goed door.
Schep pasta op je bord, verdeel de saus erover en bestrooi met de rest van de basilicum en wat pijnboompitjes.
Eet smakelijk!