Preitaart met garnalen

Volgens mij kunnen maar weinig vrouwen zeggen dat ze zich aan een gezond dieet houden omdat hun vriend graag op zijn eten let. Niet dat mannen nu zo ongezond eten hoor (integendeel!), maar de meeste jongens in mijn omgeving hebben nog nooit gehoord van speltmeel of sojaroom. Laat staan dat ze zelf zouden voorstellen om roomboter te vervangen door kokosolie. Mijn Liefde wel dus. Omdat die om medische redenen liever niet te veel tarwe en melk nuttigt, staan er bij ons vaak graan- en zuivelvrije alternatieven op tafel. Word ik trouwens ook erg blij van; we eten doordeweeks altijd speltbrood als lunch en ontbijten met havermout en fruit. En gelukkig kijkt ‘ie me niet raar aan als ik een groen sapje voor zijn neus zet. Sterker nog, meer dan eens staat hij zelf te juicen.

We doen trouwens helemaal niet streng hoor. Ik houd nu eenmaal erg van chocomel en speculaas op zaterdagavond in november…en hij gelukkig ook. Maar toen ik vandaag voorstelde om de preitaart te maken die ik ooit bij mijn oma thuis at, pasten we het recept zodanig aan dat ons lichaam er wat blijer van wordt dan met kilo’s kaas en bladerdeeg. En met succes: hij was heerlijk. Hier het recept.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preitaart met garnalen [tarwe- en koemelkvrij]

Voor de bodem

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram plantaardige boter (maar roomboter kan natuurlijk ook)
  • 80-100 ml water
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 3 stronken prei
  • 125 gram roze garnalen
  • 4 eieren
  • 125 gram (jong-)belegen geitenkaas, geraspt
  • 200 ml sojaroom (bijvoorbeeld Soya Cuisine van Alpro)
  • teentje knoflook
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • zout en peper

Keukengerei

  • springvorm

Zo doe je dat:

1. Verwarm de oven voor op 150 graden.

2. Maak eerst de bodem: doe de boter met het meel in een kom. Voeg een scheut water en begin te kneden. Voeg beetje bij beetje meer water toe tot het deeg de juiste consistentie heeft: niet te plakkerig, niet te droog. Doe wat zout bij het deeg en leg het in een kom met een vochtige doek erover op een koele plek. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

3. Snijd de drie stronken prei in dunne ringen. Kook de groente een kleine 5 minuutjes in een bodempje water.

4. Rasp de kaas en pel een teentje knoflook. Vet de springvorm in en verdeel het deeg erover. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, en bak de bodem ongeveer 10 minuutjes voor. Als de bodem uit de oven is, verhoog je de temperatuur tot 180 graden.

5. Klop de eieren los in een kom. Voeg de room, knoflook, kerrie, zout en peper toe en meng dit tot een glad geheel.

6. Verdeel de helft van de kaas over de taartbodem. Meng de garnalen door de prei en doe het geheel in de bakvorm. Giet het ei-mengsel er overheen en bestrooi het geheel met de rest van de kaas.

7. Bak de taart ongeveer 30 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *