Een eerdere versie van dit gerecht maakte ik met vis. Omdat ik dat inmiddels niet meer eet, maar deze maaltijd wél enorm lekker is, ben ik aan het experimenteren met vegetarische alternatieven. Tempeh vind ik tot nu toe de beste keus; laat me vooral weten als jij nog andere goede ideeën hebt! – Susanne, 19 september 2020
—–
Op Tweede Kerstdag at ik voor het laatst een hamburger en dat betekent dat ik nu precies vier maanden weer vegetariër ben. Nou ja, als ik het strikt neem ben ik pescetariër – ik eet nog wel af en toe een stukje vis, zeg één of twee keer per maand.
Die vis zie ik als een tussenstap, als manier waarop ik de gewoonte van ‘geen vlees meer eten’ er makkelijker in kan slijten. In restaurants is de keus nog nét ruimer als je wel vis eet, en een zalmmoot op z’n tijd voelt als mezelf verwennen – iets dat ik voorheen met biefstuk of een burger van Meneer Smakers deed.
Nou is vis natuurlijk nog stééds dood dier, dus het diervriendelijkheidsargument van vegetariër-zijn gaat niet op. Wel is de ecologische voetafdruk van (kweek)vis eten geloof ik een stuk lager (ik weet hier het fijne niet van maar geloof dat vooral rundvlees rampzalig is), en het klimaat is voor mij eigenlijk de belangrijkste reden om vegetarisch te eten.
Overigens, op de vis na is dit gerecht wél helemaal plantaardig – en soms vraag ik me af wat voor de wereld “beter” is, zo’n viscurry of een vegetarische lasagne vol kazen en bechamelsaus…
Hoe dan ook, deze week maakte ik een Thaise curry met vis. Dit is bij uitstek een recept in de categorie “luie maaltijd”: makkelijk en toch gezond. Ja, natuurlijk kun je ook zelf je groenten snijden en currypasta maken, is ongetwijfeld nog lekkerder, maar soms ben ik ’s avonds moe en dan is het prettig als ik een gezonder en goedkoper alternatief voor Thuisbezorgd in huis heb!
Rode kokoscurry met udon noedels
Voor 2 personen
Je hebt nodig:
- 400 gram gesneden Thaise wokgroenten
- 1 pakje Fairtrade rode curry-kruidenpasta
- 400 ml kokosmelk (Fairtrade of andere van goede kwaliteit)
- 350 gram vega-kip of tempeh
- 150 gram udon noedels
- verse koriander
- 1/2 limoen
- plantaardige olie
Zo doe je dat:
1. Snijd de vis in grove stukken (ongeveer 3 bij 3 centimeter). Verhit olie in een wok en bak de kruidenpasta een minuutje op hoog vuur.
2. Voeg de vis toe, roer door elkaar bak een paar minuten. Doe de wokgroenten erbij en wok nog twee minuten mee.
3. Voeg de kokosmelk toe, zet het vuur lager en laat een minuut of 5 sudderen – tot de groenten en vis beetgaar zijn. Kook intussen de noedels volgens de gebruiksaanwijzing in ruim kokend water met een eetlepel zout.
4. Pluk de blaadjes van de koriander en snijd de limoen in partjes. Verdeel de noedels over twee kommetjes en schep de viscurry erover. Maak het gerecht af met koriander en wat limoensap.
Eet smakelijk!