Romige mosterdsoep [vegan]

Dat mosterdsoep maken niet moeilijk was, had ik al eens gezien toen ik goede vriend en mede-levensgenieter B. zijn soep zag maken. Maar dat het echt zo simpel kan zijn, had ik niet gedacht; dit recept bestaat volledig uit ingredienten die standaard in mijn voorraad zitten, en het is zo smaakvol dat je je achteraf verbaast hoe weinig werk het was.

Mosterdsoep is een lekker pittig voorgerecht, maar kan samen met wat brood en kaas, en eventueel een frisse salade erbij, ook als hoofdgerecht worden gegeten.

Ik moet trouwens bekennen dat ik de soep tot nu toe altijd met roomboter maakte, in plaats van plantaardige margarine. Dat is natuurlijk niet veganistisch, maar roomboter is een van die dingen die wat mij betreft onvervangbaar zijn in de keuken. Maar ach, zonder smaakt ’t vast ook goed. ;)

IMAG6296.2

Romige mosterdsoep
Voor 4 kommen soep; recept naar VeganChallenge

  • 50 gram plantaardige boter (of roomboter ;))
  • 60 gram (spelt)bloem
  • 1 liter groenteboullion (liefst biologisch; zonder smaakstoffen en E-nummers)
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 125 ml sojaroom
  • verse peterselie

1. Smelt de boter in een soeppan. Voeg de bloem toe en roer tot een papje ontstaat (roux). Laat de roux op zacht vuur enkele minuten bakken, terwijl je regelmatig roert. Pas op dat het niet aanbrandt!

2. Voeg nu beetje bij beetje de (hete) groentebouillon toe. Blijf steeds roeren tot alle bouillon is opgenomen. Laat het geheel ongeveer 10 minuten doorkoken.

3. Doe nu de mosterd erbij; afhankelijk van hoe sterk jouw mosterd is, kun je wat meer of minder toevoegen. Proef naar smaak, maar onthoud dat de soep nog zachter wordt als je de room erbij gooit. Voeg deze tot slot toe.

Serveer de soep aan tafel en strooi er dan wat verse peterselie over.

Erg lekker met vers brood en oude kaas!

1 gedachte over “Romige mosterdsoep [vegan]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *