Ik hoor je denken: stamppot met spitskool?? Dat klinkt niet zo lekker. Nou, ik heb goed nieuws voor je: dat is het wél! :-)
Gebaseerd op een recept van Allerhande.
Je hebt nodig (voor 3 personen of 2 grote eters + restje):
- 1 kilo kruimige aardappelen (ongeschild)
- 1 spitskool
- 1 bakje vegetarische spekjes (bijvoorbeeld van Vivera of de Vegetarische Slager)
- 50 gram plantaardige roomboter
- 20 gram verse platte peterselie
- olijfolie
- zout en peper
- pureestamper
Zo doe je dat:
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in een laagje water met wat zout in ca. 20 minuten gaar.
- Was intussen de spitskool, snijd ‘m doormidden en haal het hart (de harde kern) eruit. Snijd de spitskool in dunne repen.
- Bak de vegetarische spekjes in een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan gaar volgens de gebruiksaanwijzing (meestal zo’n 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn). Schep ze uit de pan.
- Laat in dezelfde pan de 50 gram boter smelten. Roerbak hierin de spitskool ca. 4 minuten. Hak de platte peterselie fijn.
- Als de aardappels klaar zijn: giet ze af, maar vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn, schenk het kookvocht erbij en maak er een smeuïge puree van.
- Schep de spitskool, spekjes en peterselie door de aardappelpuree. Maak af met wat versgemalen zwarte peper. Let op, de spekjes en het kookvocht zijn al best zout dus je hebt waarschijnlijk geen extra zout nodig!
Eet smakelijk :-)