Suusie’s Super-Chili (vegan)

Nog nauwelijks een jaar geleden gooide ik liever een pakje kant-en-klare tacokruiden in mijn mandje, dan dat ik zelf even een mengsel maakte. Terwijl ik dondersgoed weet hoe dat laatste moet – in m’n studententijd deed het niet anders. Maar goed, een keuken delen met vier anderen maakte me blijkbaar praktisch boven culinair (en oké, een beetje lui).

Niks mis mee – voor alles een tijd – maar hóe lekker en leuk is het om wel weer eigen kruidenmengsels te maken!

Gisteren kwam mijn nichtje eten met haar vriendin, en ik besloot wat te freewheelen qua kruiden, mede geinspireerd op een recept uit De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Dat pakte verrassend goed uit. Deze chili was superlekker en voor herhaling vatbaar.

P.S. O ja, dit gerecht is 100 procent plantaardig. :-)

Je hebt nodig (voor 4 personen of 3 grote eters):

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 4 tomaten
  • 1 klein blikje (70 g) tomatenpuree
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel marjolein (of oregano)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • 0,5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 chipotle-peper (Dit geeft het gerecht een diepe, rokerige smaak – de pepers worden vaak in een blik of potje saus verkocht, kijk bij het schap Mexicaanse producten van AH. Als je het niet kunt krijgen, gebruik dan wat meer gerookte paprikapoeder)
  • plantaardige olie om in te bakken (olijf/zonnebloem/koolzaad)
  • zout en peper naar smaak

    Voor de guacamole:
  • 2 avocado’s
  • 1/2 tomaat
  • 1/2 (kleine) rode ui
  • 1/2 limoen
  • zout en zwarte peper

    Voor erbij:
  • (zilvervlies)rijst – reken op 50 tot 75 gram per persoon, afhankelijk van de eetlust van je tafelgenoten
  • verse koriander
  • 1 lente-uitje (optioneel)
  • tortillachips (naturel)

1. Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaten en paprika’s in blokjes.

2. Verhit olie in een grote (hapjes/soep)pan en fruit de ui en knoflook 5 minuutjes. Voeg de tomaten, paprika, specerijen (komijn, marjolein, koriander, kaneel, beide soorten paprikapoeder) en chipotle-peper toe en bak 5 minuten mee.

3. Spoel de kidneybonen af onder de kraan en doe ze erbij in de pan. Voeg ook de tomatenpuree toe, en zout en peper naar smaak. Giet er een groot glas water bij (ongeveer 250-300 ml) en laat de chili 45 minuten zacht koken. Roer af en toe.

Wil je dit gerecht doordeweeks maken en heb je minder tijd? Korter koken kan ook, voeg dan minder water toe. Maar hoe langer hoe beter, de smaken kunnen dan goed intrekken en het gerecht smaakt er veel rijker van!

4. Maak intussen de guacamole: lepel de avocado’s uit en doe ze in een kommetje. Pers het sap uit de halve limoen. Neem de halve tomaat, snijd het vruchtvlees eruit en hak de rest in kleine blokjes. Snijd ook de halve rode ui fijn. Doe alles bij de avocado in het bakje, bestrooi flink met peper (en wat zout) en pureer met de staafmixer.

5. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing, zodat deze tegelijk met de chili klaar is. Pluk de blaadjes van de verse koriander en doe ze in een bakje. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en doe ze ook in een bakje.

Serveer de chili met rijst, koriander, lente-ui, guacamole en tortillachips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *