Vrijheidssoep van Nick en Yvette (v)

Op 5 mei eet je Vrijheidssoep, leerde ik onlangs van de podcast Etenstijd (sowieso een tip!). Dit jaar was het aan chefkok Nick Toet om een recept te verzorgen. En kookboekenmaker Yvette van Boven deelde daarvan weer ‘haar’ versie in Volkskrant Magazine.

En lékker dat-ie is, deze soep. Vegan ook nog, dus helemaal top. Het idee van Vrijheidssoep is dat je ‘m deelt met anderen: buren, vrienden, familie, wie dan ook maar. Dus in het recept hieronder heb ik alle porties verdubbeld, dan maak je meteen een grote pan voor 8 personen. Of vries de helft in.

Dit heb je nodig:

  • 8 eetlepels olijfolie
  • 4 preien
  • 6 uien
  • 4 knoflooktenen
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels gochugaru (= milde Koreaanse chilipoeder; of vervang het door een flinke snuf cayenne en 2 theelepels gerookt paprikapoeder)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 4 eetlepels miso
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 500 gram rode linzen (gedroogd)
  • 4 blikken van 400 gram polpa di pomodoro (tomatenpulp)
  • 2 blikken van 400 gram kokosmelk
  • 6 groentebouillontabletten
  • 500 gram edamame (uit de diepvries)
  • 4 bosuien

Zo doe je dat:

  1. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in ringen en was ‘m in een vergiet.

  2. Verhit olijfolie in een grote soeppan en fruit de uien in 4 eetlepels olijfolie. Voeg de knoflook en prei toe, en bak een minuutje of 5 mee totdat alles zacht is.

  3. Voeg de 2 tl gerookte paprikapoeder, 2 el gochugaru, 2 tl oregano en 1,5 tl komijn toe. Roer ook de 4 el miso erdoor. Bak alles een halve minuut mee.

  4. Doe nu de linzen en tomaten erbij in de pan. Spoel de 4 tomatenblikken uit met dezelfde hoeveelheid water en voeg dit ook toe. Giet de kokosmelk erbij en verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 25 minuten sudderen (of tot de linzen gaar zijn). Snijd intussen de bosui in ringetjes.

  5. Zet de staafmixer in de pan en pureer de soep kort; “het hoeft niet glad, een beetje rustiek mag wel”, aldus Yvette. Voeg de edamame toe en laat ze in de hete soep ontdooien.

  6. Serveer de soep in diepe borden en garneer met de bosui en wat versgemalen zwarte peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *