Zomerse bonensalade met gebakken courgette (v)

Dit recept van Yvette van Boven is precies wat ik zocht. Ik wil namelijk meer peulvruchten eten, in plaats van vooral geproduceerde vleesvervangers. Bovendien had ik bijna alle ingrediënten al in huis: van een vriend uit het dorp had ik een grote courgette gekregen, er waren broodjes over van mijn verjaardagslunch en in de kast lagen nog tomaatjes en dille.

Het was volgens mij de eerste keer dat ik zelf bonen heb geweekt en gekookt en ik snap niet waar ik al die tijd zo moeilijk over heb gedaan. Dit is toch hartstikke makkelijk, en véél lekkerder! Je moet wel een dag van tevoren bedenken dat je bonen nodig hebt, maar dat lukt vast. ;-)

Je hebt nodig (voor 3-4 personen):

  • 375 gram gedroogde witte bonen, minimaal 8 uur geweekt in koud water (gebruik je wel bonen uit blik, neem dan 800 gram – bijv. canellinibonen)
  • 2 courgettes
  • 400 gram rijpe cherrytomaatjes
  • 20 gram dille
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 1/2 theelepel oregano
  • snufje kaneel
  • 75 ml olijfolie + extra om te bakken
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • optioneel: biologische feta

Zo doe je dat:

  1. Spoel de geweekte bonen af en doe ze in een pan ruim water. Pel 3 teentjes knoflook, kneus ze en voeg ze toe. Doe 1 theelepel oregano, de 3 laurierblaadjes, een flinke scheut olijfolie en wat zout erbij. Breng aan de kook en draai daarna het vuur laag. Laat 35-40 minuten heel zachtjes koken (de bonen koken dan niet stuk). Proef of ze gaar zijn, kook eventueel nog wat langer. Giet de bonen dan af.
  2. Snijd intussen de courgettes in dikke plakken (ca. 1-1,5 cm). Hak een teentje knoflook fijn. Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de pakken courgettes met knoflook op middelhoog vuur (stand 7-8). Schep niet te vaak om; draai ze pas om als ze bruin zijn.
  3. Maak de dressing: doe 100 gram tomaatjes, 1 teen knoflook, 2 eetlepels rodewijnazijn, 5 gram dille, 1/2 theelepel oregano en een snufje kaneel in de keukenmachine of blender. Schenk al draaiend de olijfolie erbij. Proef en breng op smaak met peper en zout – ‘hij mag hoog op smaak zijn’, aldus Yvette.
  4. Snijd de rest van de tomaten in stukjes en hak de overige dille grof. Sla de courgettes een beetje stuk in de pan met een lepel, zodat de dressing er lekker in trekt. Meng de bonen, courgettes en tomaten in een grote schaal en giet de dressing erover. Bestrooi met de dille.

Serveer de salade met brood (of bruschetta) en eventueel de biologische feta – die zoute smaak combineert er heel goed mee, maar je kunt het gerecht ook prima vegan laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *