Zwarte bonen-taco’s met coleslaw

In 2014 woonde ik ruim acht maanden in de Verenigde Staten. In die tijd leerde ik smittenkitchen kennen, een receptenblog van de Amerikaanse Deb Perelman. Ik volg haar sindsdien trouw en keek onder andere mee hoe haar zoontje steeds ouder werd en ze, onverwacht, toch ook nog een dochter kreeg – pas nu ik dit typ besef ik me hoe láng ik haar al volg. Hoe dan ook, behalve over haar privéleven leerde ik ook veel van haar recepten kennen. Meerdere van haar recepten hebben het tot in ons vaste repetoire geschopt. Dit recept is er daar een van.

Het is simpel, snel en, wat ons betreft, heerlijk comfort food. Geniet ervan!

Je hebt nodig (voor 2 personen):

Voor de coleslaw:

  • 2 lente-uitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels limoensap
  • kleine zak (200g) geraspte spitskool of witte kool, of wat ze maar hebben bij je supermarkt
  • 15g verse koriander
  • zout en peper

Voor de taco’s:

  • 1 stuk feta (200g)
  • zonnebloem- of koolzaadolie, om in te bakken
  • 1 blik zwarte bonen
  • 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
  • 1 pak gordita’s (8 stuks kleine, dikke tortilla’s, te koop bij Albert Heijn) of 8 kleine mini tortilla’s

Voor erbij:

  • 1 stuk feta (200g)
  • pittige saus*

Zo doe je dat:

1. Snijd de lentuitjes in ringetjes en scheur de korianderblaadjes in stukjes (of maak een paar hakbewegingen met een goed mes door het hele bosje).

2. Doe de olijfolie en het limoensap in een glazen schaal. Roer een beetje door elkaar en schep er dan de kool, verse koriander en lente-uitjes doorheen. Bestrooi tenslotte met zout en peper en schep ook dat er doorheen – echt doen, deze laatste stap, het maakt een wereld van verschil.

3. Giet de bonen af, doe ze in een kommetje met de komijn en prak fijn met een vork. Het hoeft geen egale puree te worden, als ruim de helft van je bonen geprakt zijn, is dat prima. Verdeel het bonenmengsel over een enkele helft van elk van de gordita’s / torilla’s (zie foto) en vouw ze dubbel.

4. Verwarm wat olie in een kleine koekenpan en bak twee van de taco’s aan beide kanten een paar minuten op zacht vuur tot ze bruin kleuren. Snijd intussen de feta in blokjes en zet met de coleslaw op tafel. Mocht je eettafel in de buurt van je fornuis staan: eet de eerste twee taco’s op terwijl de volgende twee op het vuur staan. Zo eet je ze zo knapperig mogelijk.

5. Doe de tortilla’s op je bord voorzichtig open en voeg feta, coleslaw en pittige saus toe. Eet smakelijk!

*Wij gebruikten lange tijd deze pittige saus. Helaas ging die op een gegeven moment uit het assortiment van onze supermarkt. Sindsdien hebben we niet eenzelfde perfecte saus gevonden. We gebruiken nu Sriracha saus (ik) of sambal badjak (mijn vriend).

Dit recept komt van smittenkitchen.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *