Healthy Sunday Lunch: vegan boekweit-speltpannekoeken met vers fruit

IMAG4975

“Eigenlijk houd ik niet zo van pannekoeken”, bekende mijn liefste toen ik hem op een dag enthousiast probeerde te maken voor een van mijn favoriete weekend-maaltijden. Maar toen ik me een tijdje geleden realiseerde dat ik nu al maanden geen pannekoeken had gebakken, haalde ik hem toch over, en blijkbaar deed ik iets goed want vandaag stond ik weer in de keuken beslag te maken. We smulden beiden van deze heerlijke, luxe en toch vrij lichte lunch.

Ik maak mijn pannekoeken niet met mix uit de winkel, en de gewone tarwebloem laat ik ook staan. Mijn mama leerde me namelijk ooit dat het beslag een erg lekkere smaak krijgt wanneer je er een deel boekweitmeel in doet, en zelf bak ik tegenwoordig liever met spelt dan met tarwe. Dat je niet eens ei nodig hebt om ze lekker te laten smaken, ontdekte ik een paar weken geleden, toen een vriend me tijdens een veganistisch driegangendiner verraste met een heerlijk toetje. Deze pannekoeken met amandelmelk zijn mijn eigen variant van zijn recept. En geloof me, ze zijn goed. Daarbij veel lichter verteerbaar dan ‘gewone’ pannekoeken, dus geen propvolle maag voor de rest van de dag maar een fijn gevoel!

De pannekoeken zelf zijn veganistisch, maar wat ook erg lekker erop smaakt is zachte geitenkaas met honing. Al smaken de combinaties aardbeien met ahornsiroop en banaan/ahorn/kaneel ook subliem… the choice is yours!

Vegan boekweit-speltpannekoeken
Ontbijt/lunch voor 2 personen

100 gram speltbloem (natuurwinkel)
100 gram boekweitmeel (natuurwinkel)
400 ml amandelmelk (Albert Heijn heeft een gezoete die voor deze pannekoeken wel lekker is, haal ‘m anders zonder suiker bij de natuurwinkel)
1/2 theelepel vanille-aroma
snufje zout
(kokos)olie om in te bakken (al deed ik ’t vandaag met roomboter, niet vegan maar wel lekker)

1. Maak beslag door de twee soorten meel en de melk door elkaar te mengen met een garde. Klop goed zodat eventuele klontjes eruit gaan. Voeg de vanille-aroma en het snufje zout toe.

2. Verhit de olie in een koekenpan op het fornuis. Bak de pannekoeken één voor één bruin. Je kunt de pannekoeken intussen warm houden door een groot bord op een pan met een laagje heet water op een andere pit te plaatsen.

3. Serveer de pannekoeken met beleg naar keuze, bijvoorbeeld:

– Verse aardbeien, in plakjes gesneden, met wat ahornsiroop erover
– Zachte geitenkaas met lekkere biologische honing
– Plakjes banaan, bestrooid met kaneel en overgoten met ahornsiroop

IMAG4973
IMAG4976

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *