Witlofsalade met appel, amandelen en rozijnen

witlofsalade

Ik ben vast niet de enige van wie witlof niet het favoriete maaltje is. Bij de gedachte aan zo’n bitter tot snot gekookt prutje bij het avondeten lopen de rillingen over mijn rug, en er moet wel héél veel ham en kaas overheen gaan voor ik de variant uit de oven te eten vind. Toch besloot ik op een dag eens wat mee te nemen, om mezelf uit te dagen. Een frisse witlofsalade kan immers wel degelijk lekker zijn; mijn mama maakte dat vroeger wel eens met stukjes appel erdoorheen.

Dit is mijn eigen variant; een groot succes, want ik maak ‘m regelmatig. Je kunt de hoeveelheden trouwens makkelijk vergroten; 1 flinke appel op 2 stronkjes witlof is genoeg voor 2 personen. De appel en rozijnen zorgen voor een zoetje dat het bittere van de witlof neutraliseert. De dressing is essentieel, die brengt alle smaken samen. Maar maak ‘m vooral met honing, agave of suiker als je geen ahornsiroop in huis hebt!

Deze salade is volledig plantaardig, al eet ik er zelf graag een plak zuurdesembrood met kaas bij. ;)

Witlofsalade met appel, amandelen en rozijnen
Voor 1 portie

  • 1 stronkje witlof
  • 1 zoete appel (bijvoorbeeld Elstar)
  • handje rozijnen
  • handje ongepelde, ongezouten amandelen

Dressing:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 ruime theelepel ahornsiroop
  • 1 theelepel grove mosterd

1. Doe de rozijnen en amandelen samen in een bakje en laat ze weken in warm water.

2. Was de witlof, snijd doormidden en haal de harten eruit (die zijn het meest bitter). Snijd de appel in kleine blokjes.

3. Maak de dressing: meng alle ingrediënten door elkaar, de olijfolie als laatst

4. Verdeel de witlof en appel over een schaal of bord. Laat de rozijnen en amandelen uitlekken en strooi deze eroverheen. Giet tot slot de dressing over de salade.

Even omscheppen, en genieten maar!

3 gedachten over “Witlofsalade met appel, amandelen en rozijnen”

  1. Sinds ik deze een keer op Suushi tegenkwam maak ik ook vaak witlofsalade :) echt heerlijk! Ik doe cranberries ipv rozijnen en doe er vaak ook nog sinaasappel doorheen (wel wat meer werk), en ipv dressing (daar ben ik dan weer te lui voor) druppel ik er gewoon alleen wat goede extra vergine olijfolie overheen.

  2. Pingback: Wat vrat De Worm in week 12 en 13? | The Very Hangry Bookworm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *