Drie-in-de-pan

IMAG5573

 

Uitgebreid ontbijten in het weekend is een van de fijnste dingen die er is. De laatste tijd maak ik vaak samen met mijn Liefde een bord vol drie-in-de-pan; een soort American-style retropannekoekjes die fantastisch smaken met ahornsiroop. Dit recept is afkomstig uit het kookboek Comfort Food van Janneke Vreugdenhil, een van mijn favoriete culi-journalisten. Net als Janneke zweer ik bij pure ingrediënten: ik ben lid van de roomboterbrigade and proud want margarine, dat maakt ’t gewoon een stuk minder lekker. Ja, dat heb ik uitgetest, en de conclusie van het testpanel was duidelijk: roomboter dus.

Ik gebruik trouwens wel sojamelk in plaats van gewone melk, en ook speltgranen, omdat beiden lichter te verteren zijn dan respectievelijk koeienmelk en tarwe. En dat verschil proef je (wat mij betreft) niet.

Eet smakelijk!

Vrij naar recept van Janneke Vreugdenhil. 

Drie-in-de-pan

  • 125 gram volkoren speltmeel
  • 125 gram speltbloem
  • 2 eieren
  • 300 ml sojamelk
  • 25 gram (room)boter
  • 100 gram rozijnen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Keukengerei: elektrische mixer

1. Wel de rozijnen in een bakje heet water. Smelt de roomboter op laag vuur of in de magnetron.

2. Zeef het volkorenmeel en de bloem boven een kom. Voeg de bakpoeder en het zout toe en maak een kuiltje in het midden. Breek hierboven de eieren en voeg een scheut van de melk toe.

3. Gebruik de elektrische mixer om vanuit het midden langzaam de eieren door het meel te klutsen. Voeg gaandeweg de rest van de melk toe. Mix nog een paar minuten tot een glad beslag ontstaat.

4. Voeg de gesmolten boter toe aan het beslag. Laat de rozijnen zo veel mogelijk uitlekken en doe ook deze erbij.

5. Verhit een koekenpan en bak kleine pannekoekjes van het beslag, steeds met drie tegelijk in de pan. Als er bubbeltjes aan de bovenkant verschijnen, kun je ze omdraaien.

Tot slot: meng kristalsuiker met kaneel en bestrooi daarmee je pannekoekje (“rijkelijk”, zegt Janneke). Ahornsiroop smaakt er trouwens ook erg goed bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *