Ontheiligde salade Niçoise (maar eigenlijk gewoon beter)

20160412_191914

Tonijn in blik is net kattenvoer, vinden jullie niet? Vooruit, op de juiste manier verwerkt in Goed Voedsel valt het nog wel te eten, maar ik ga niet voor m’n plezier zo’n blikje leeglepelen. (Sylvia Witteman schreef ooit een geweldige column over tonijnstukken in blik op WATER ipv olie – de horror.)

Vooruit, een tonijnsteak op z’n tijd vind ik ontzettend lekker. Maar omdat sommige soorten zo overbevist zijn dat ze dreigen uit te sterven, probeer ik over het algemeen tonijn op m’n bord te vermijden.

Maar ja, dan vraagt je lief om salade Niçoise. Daar moet toch tonijn in? De Fransen vinden ongetwijfeld van wel, maar als je in Leidsche Rijn woont heb je sowieso een zekere mate van schijt aan alles dat authentiek is.

Dus zie hier, mijn versie van salade Niçoise – zonder tonijn en mét avocado. Weet je wat, ik doop deze gewoon Salade Picasso, naar de straat waar ik woon. Zo doen we dat, in de Vinexwijk.

Salade Picasso
Voor 2 personen

  • 400 gram aardappels (je kunt ook krieltjes met schil gebruiken)
  • 300 gram sperziebonen
  • 2 eieren
  • 2 handenvol cherrytomaatjes
  • potje ansjovisfilets in olie
  • rijpe avocado
  • zwarte olijven (liefst van die lekkere gedroogde van de Turkse winkel; kalamata-olijven zijn ook geschikt)
  • kropsla
  • optioneel: kleine rode ui

Voor de dressing

  • Flinke eetlepel olijfolie
  • Ruime theelepel citroensap
  • Kleine theelepel dijonmosterd

Zo doe je dat:

1. Zet eerst de aardappels op: schil ze, snijd ze in kleine stukken en doe ze in een pan met een laagje water. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.

2. Doe hetzelfde met de sperziebonen: schoonmaken, in een pan met laagje water doen (een centimeter is genoeg!) en op het vuur zetten. De sperziebonen moeten een minuut of 8 koken. Zet tenslotte ook de eieren op (helemaal onder water, dat dan weer wel). Zodra de eieren koken zet je een wekkertje van 4 minuten. Dan zijn ze als het goed is nog een beetje zacht van binnen, maar geen ‘snot’ meer. Laat ze dan ‘schrikken’ onder de koude kraan en pel ze zodra ze een beetje zijn afgekoeld.

3. Terwijl de pannen op het vuur staan, maak je de rauwe groente klaar: neem zo veel kropsla als je op kunt, was het en snijd de cherrytomaatjes doormidden. Snipper de rode ui (als je die gebruikt) en snijd de avocado in stukjes. Dat laatste gaat makkelijk door de avocado eerst door midden te snijden, te ontpitten en dan met een klein mesje een ‘ruitjespatroon’ te snijden terwijl ‘ie nog in de schil zit. Lepel hem dan uit et voilà, nette stukjes avocado.

20160418_135246 20160418_135324

4. Maak de dressing: meng olijfolie, citroensap en mosterd in een glas of kommetje en kluts goed door elkaar met een vork. Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze klaar met de olijven.

5. Als de aardappels en sperziebonen klaar zijn (en afgegoten), maak je de salade op. Het beste is om de warme ingredienten een beetje onderaan te doen, zodat de sla niet te veel verlept. (Ik was hier te ongeduldig voor, maar ik raad je het wel aan). Maak de salade op in een grote kom of op borden door alle ingrediënten samen te brengen en te overgieten met dressing.

Eet smakelijk!

20160412_192434
Ik weet het, de kwaliteit van mijn presentatie & foto’s laat nog te wensen over… ik ben hard op zoek naar een betere camera (instapmodel) — tips daarvoor zijn van harte welkom!

 

1 gedachte over “Ontheiligde salade Niçoise (maar eigenlijk gewoon beter)”

  1. Ik zou echt moeiteloos en met alle liefde een blikje tonijn leeglepelen. Wilde ik gewoon even zeggen. (In olie dan wel hè, in water is toch vrij goor.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *