Healthy haverrepen

Gisteravond schreef ik op Suushi een artikel over gezond eten. Ik verbaas me erover dat het voor de meeste mensen (mijzelf included!) zo lastig is om gezonde keuzes te maken, terwijl dat feitelijk makkelijker is dan ooit. Je hoeft alleen maar naar de supermarkt te gaan en de voedzame etenswaren liggen vrijwel kant-en-klaar op  je te wachten. Toch is het nog steeds makkelijker om de aanwijzingen op een Knorr-pakje te volgen dan om zelf je kruiden te mengen. De openhartige reactie van een lezer deed me realiseren dat veel mensen dat een behoorlijke stap vinden. ‘Je hebt helemaal gelijk, en toch maak ik me schuldig aan het bovenstaande,’ schreef zij. ‘Wat ik zo moeilijk vind, is om al die kruiden te moeten kopen, die dan weer net niet bij de supermarkt te koop zijn (maar misschien moet ik beter zoeken’.

Begrijpelijk. Ik mag dan het ‘geluk’ hebben te zijn opgegroeid in een keuken zonder pakjes en zakjes, als dat voor jou niet geldt, is het best moeilijk om de stap te maken naar puur(der) voedsel. Waar moet je beginnen? Ook voor mij is er soms een drempel om in de toko of natuurwinkel op zoek te gaan naar iets dat ik nooit eerder heb gebruikt. Koken buiten je comfort zone kost net wat meer moed en energie.

Onlangs kocht ik het Voedselzandloper Kookboek. Je hebt misschien gehoord van de Voedselzandloper, een model voor gezonde voeding dat is ontworpen door de jonge arts Kris Verburgh. Hoewel er – zoals bij alle zaken die ’tegen de stroom in’ gaan – de nodige kritiek op is, klinken er ook veel positieve geluiden. Nu ben ik altijd erg kritisch tegenover ‘deskundigen’ die durven te beweren dat zij het dieet hebben gevonden. Dat Sonja Bakker half Nederland aan de eierkoeken heeft gekregen (die units bestaan voornamelijk uit geraffineerde tarwe en suiker), vind ik schrikbarend. Maar nadat ik het boek van Verburgh las, ben ik om. Feitelijk zegt hij precies de dingen die ik, na jaren huis-tuin-en-keuken-onderzoek naar voeding en bovendien een portie gezond verstand, zelf al had geconcludeerd.

Dit is de voedselzandloper:

De voedselzandloper.

Ik ga de theorie van Kris Verburgh hier verder niet uit de doeken doen. Als je meer wilt weten, kijk dan op de website of, beter nog, lees het boek!

In het Voedselzandloper Kookboek brengt ‘foodie’ Pauline Weuring de theorie van Verburgh in de praktijk. Bovendien bevat het boek weetjes en tips van Kris Verburgh. Uit dit boek wil ik jullie een lekker, eenvoudig recept meegeven dat ik gisteren maakte. Ik vind het vaak lastig om gezonde tussendoortjes te verzinnen. Aan drie maaltijden per dag alleen heb ik niet genoeg, en als ik probeer tussen twaalf en zes op slechts een appeltje te teren, word ik hongerig en chagrijnig. Maar ja, de meeste vullende tussendoortjes uit de supermarkt of in de kantine bevatten ladingen suiker. Deze haverrepen zijn een uitkomst, en bovendien zijn ze erg lekker. Dat heeft vast iets te maken met de chocoladelaag on top. Is chocola dan niet ‘slecht’? Nee hoor, Kris Verburgh concludeert op basis van wetenschappelijk onderzoek dat extra pure chocola (met mate) juist goed voor je is. Profit!

IMAG6090

Healthy haverrepen (8 stuks)
Recept afkomstig uit het Voedselzandloper Kookboek, door Pauline Weuring

  • 150 gram havermout
  • 50 gram pindakaas (bij voorkeur van de natuurwinkel, dus zonder suiker en andere toevoegingen)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 50 gram hazelnoten
  • 60 gram extra pure chocola (minimaal 70% cacao)
  • scheutje olijfolie

Keukengerei:

  • keukenmachine (budget-tip: ik heb een Tefal Optimo, iets vergelijkbaars werkt ook)
  • bakblik van ca. 20 x 20 cm
  • bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de havermout met de banaan, het ei, het scheutje olijfolie en de pindakaas in de keukenmachine. Afhankelijk van de kracht van je keukenmachine (een Magimix doet het vast moeiteloos) kun je dit soms het beste in twee delen doen om het apparaat niet te overbelasten.

2. Hak de hazelnoten grof en meng deze door het havermoutmengsel. Je hebt nu een kleverige substantie.

3. Neem het bakblik en leg hier een velletje bakpapier in. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem en druk het overal goed aan. Zet de haverrepen in de oven en bak ze gedurende ongeveer 30 minuten (afhankelijk van je oven iets langer of korter). Laat ze afkoelen.

4. Smelt de chocolade au bain marie. Dat doe je door een hittebestendige kom boven een pan met kokend water te hangen. De kom mag het water niet raken. Leg de chocolade erin en laat deze langzaam smelten.

5. Bestrijk de grote haverkoek met de gesmolten chocolade en laat de choco hard worden. Snijd de repen dan in 8 gelijke stukken met een scherp (koks)mes en bewaar ze in de koelkast.

Enjoy!

IMAG6094

 

2 gedachten over “Healthy haverrepen”

  1. Ziet er lekker uit! Ik moet echt eens heel hard gaan sparen voor een keukenmachine/blender/iets. Ik kom veel van dit soort recepten tegen, maar ik mis momenteel de tools om ze echt na te maken. Jammer!

    Ik denk trouwens dat het voor veel mensen lastig is om de eerste stap naar gezond voedsel te nemen. Het is voor veel mensen toch iets waarin ze zich eerst moeten verdiepen. Ik vind het soms ook best lastig, hoor! Ook omdat je er zo ongelooflijk veel (tegenstrijdige) berichten over leest.

  2. Fijn dat jij dit recept op internet hebt gezet, ik las elders op internet dat dit zo lekker zou zijn. En inderdaad: Lekker en makkelijk. Ik had alles in huis, maar qua noten heb ik een mix van amandel, hazelnoot en ongebrande cashewnoten genomen. Uit gewoonte had ik de ingrediënten in mijn blender gemikt ipv gemixt in de keukenmachine. Later vroeg ik me af of dit de bedoeling was: moeten de havervlokken heel blijven of klein gemaakt? Mijn reepjes zijn namelijk erg plat geworden, op jouw foto zijn ze veel hoger. Maar dat doet aan de smaak niets af. Voor herhaling vatbaar en dan zonder de blender maar met de mixer ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *