Aziatische roerbak (v)

Dit gerecht kun je maken met allerlei soorten groenten en paddenstoelen – net wat je in huis hebt.

Je hebt nodig (voor ca. 4 personen):

  • 1 pak noedels
  • 2 paksoi
  • 2 wortels
  • 200 gram gerookte tofu
  • 150 gram oesterzwammen
  • 150 gram shiitakes
  • 200 gram spinazie
  • stukje gember ter grootte van 1/2 duim
  • 3 knoflooktenen
  • olie om in te bakken (zonnebloem/arachide)
  • evt. een limoen naar smaak

En voor de saus:

  • 4 eetlepels sojasaus (of tamari)
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • chilivlokken naar smaak

Zo doe je dat:

  1. Bereid eerst alles voor: snijd de gerookte tofu in blokjes. Schil de wortels en snijd ze in halvemaantjes. Snijd de paksoi in reepjes van ca 1 cm en was ze in een vergiet. Snijd of scheur de oesterzwammen en shiitakes in stukjes. Schil de gember en hak fijn. Pel de knoflook en hak ook fijn. (Roer intussen af en toe in de pan.)
  2. Maak de saus: meng alle ingrediënten in een kommetje of glas, roer even door elkaar.
  3. Verhit een scheut olie in een grote koeken/hapjespan en bak de tofu op middelhoog vuur (stand 7/8). Voeg na ca 5 minuten ook de wortels toe. Breng intussen een grote pan water aan de kook voor de noedels.
  4. Voeg nu beide paddenstoelensoorten, knoflook en gember toe aan de pan, roerbak een paar minuten mee. Doe de noedels nu in het kokende water en laat ze 8-10 minuten weken (afhankelijk van de verpakking, let op: water uitzetten, niet verder laten koken!).
  5. Voeg nu de paksoi toe aan de roerbak-pan en laat al omscheppend slinken. Doe tot slot ook de spinazie erbij.
  6. Giet de noedels af zodra ze klaar zijn (drupje sesamolie erdoor voorkomt dat ze aan elkaar plakken). Giet de saus over de roerbakgroenten, proef op smaak en voeg evt. zout en peper toe. Snijd evt een limoen in partjes en breng het gerecht daarmee op smaak op je bord .

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *