Dit recept komt uit het kookboek Bosh! – ik heb de porties verdubbeld want wij zijn grote eters en zo kunnen we er 2x van eten. Ik zou zeggen dat het een 4-5-persoonsmaaltijd is nu. Oh en ik zeg ‘carbonara’ omdat ik het wel eens ben met puristische Italianen die vinden dat dit geen échte carbonara is, zonder ei of parmezaan. ;-)
Lekker is het wel!
Dit heb je nodig (voor 4-5 personen)
- 500 gram portobello’s
- 10 eetlepels sojasaus
- 40 ml ahornsiroop
- 40 ml appelciderazijn
- 40 ml olijfolie
- 260 gram cashewnoten (ongezouten)
- 10 knoflooktenen
- 380 ml plantaardige melk
- 20 gram edelgist
- 300 gram zijden tofu (biosupermarkt, of bestel het bij Hofweb)
- 600 gram spaghetti
- 250 gram tuinerwten
- 75 gram rucola
- zout en zwarte peper
- keukenmachine, oven
Zo doe je dat:
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de portobello’s in dunne plakjes. Meng de sojasaus, ahornsiroop, ciderazijn en olijfolie in een grote kom. Voeg de portobello’s toe en zorg dat ze goed bedekt zijn door de marinade. Zet opzij.
- Breng een (steel)pannetje water aan de kook. Kook hierin de cashewnoten 15 minuten.
- Pel de knoflooktenen.
- Haal nu de paddenstoelen uit de marinade en verdeel ze over de bakplaat. Leg de hele knoflooktenen erbij en schenk de marinade erover. Bak het geheel 25-30 minuten in de oven, tot de paddenstoelen wat gekrompen en crispy zijn.
- Giet de cashews af en doe ze in de keukenmachine. Voeg de plantaardige melk, edelgist en tofu toe. Draai tot een zachte crème.
- Breng een grote pan water met 2 theelepels zout aan de kook voor de pasta. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de laatste minuut de tuinerwten toe.
- Bewaar een kopje kookwater. Giet daarna de pasta en erwten af en doe ze terug in de pan.
- Schenk de ‘carbonara-room‘ en 6 eetlepels kookwater bij de pasta, en meng tot het goed gemengd is. Haal de paddenstoelen uit de oven en vouw ze in de romige pasta. Voeg eventueel nog wat extra kookwater toe. Je wilt een ‘nice, loose, creamy consistency’.
Garneer de spaghetti op je bord met de rucola en draai er wat zwarte peper overheen.
Eet smakelijk!