In de kraamtijd zijn we flink verwend met lekkere maaltijden van vrienden. Ook deze Indiase curry met vega-kip is een blijvertje! Met dit recept maak je een grote pan, waar je met 5-6 volwassenen goed van kunt eten. Of vries de helft in voor een andere dag.
Je hebt nodig:
- 300 gram rijst
- 900 gram vegetarische kipstukjes (budget-tip: Jumbo heeft grootverpakkingen van 300 gram)
- 4 uien
- 4 knoflooktenen
- flink stuk gember, ter grootte van 2x je duim
- 2 korianderplantjes
- 2 blikken van 400 gram tomatenblokjes (of polpa di pomodoro)
- 400 ml kokosmelk (van goede kwaliteit)
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- 4 theelepels garam masala
- 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
- snuf cayennepeper
- zout & zwarte peper naar smaak
- 4 eetlepels arachideolie, plus extra om in te bakken
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 eetlepels witte amandelen
- 1 eetlepel kokosrasp
- kokos- of sojayoghurt
- handje geschaafde amandelen
- 2 citroenen
Zo doe je dat:
- Maak eerst de kruidenpasta:
- Pel de knoflooktenen. Schil de gember en hak in een paar (grotere) stukken. Pluk de blaadjes van 1 korianderplantje.
- Rooster de komijn- en korianderzaden een paar minuten in een droog koekenpannetje, tot ze goudbruin kleuren.
- Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de knoflook, gember en alle kruiden toe (geroosterde komijn + koriander, 4 tl garam masala, 2 el gerookt paprikapoeder, snuf cayenne). Doe ook de korianderblaadjes erbij, net als de 4 el arachideolie, het blikje tomatenpuree en de 1 el kokosrasp.
- Pureer alles tot een fijne pasta.
- Snipper de uien. Knip de steeltjes + blaadjes van het andere korianderplantje, en pluk alle steeltjes kaal. Doe de blaadjes in een bakje en snijd de steeltjes fijn.
- Verhit een flinke scheut arachideolie in een grote (braad)pan. Fruit de ui + korianderstelen 10 minuten op middelhoog vuur.
- Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Voeg de vegakip toe aan de uien, bak een paar minuten mee en voeg dan ook de kruidenpasta toe. Roer goed, zodat alle ‘kip’ bedekt is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en kokosmelk toe, meng door elkaar en breng aan de kook.
- Leg het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes stoven. Roer regelmatig. Haal dan het deksel eraf en laat nog 5 minuten sudderen.
- Snijd de citroenen in partjes en knijp 1/2 citroen uit boven de pan. Serveer de andere partjes op tafel bij het gerecht.
Serveer de tikka masala met (kokos)yoghurt, de korianderblaadjes en geschaafde amandelen.
Tip: ook lekker met naanbrood in plaats van rijst!