Carrot cake is m’n lievelings, en gelukkig kun je deze taart heel goed vegan maken. De frosting is eigenlijk het lastigste om te veganizen, de taart zelf is piece of eh… cake. ;-)
Ik baseerde dit op een recept van Chocolate-covered Katie en deed wat aanpassingen. Deze carrot cake heeft twee lagen met daartussen een laag frosting. Je kunt ook 1 laag maken door alle ingrediënten te halveren.
De cake is het lekkerst als je ‘m een dag van tevoren maakt, zodat alle smaken lekker kunnen intrekken. En let op: de noten voor de frosting moeten een aantal uur weken!
Dit heb je nodig (voor een vegan carrot cake met 2 lagen):
- 400 gram wortels
- 250 gram appelmoes of -compote
- 125 ml (100 gram) rijst- of zonnebloemolie
- 4 theelepels wittewijnazijn (of appelciderazijn)
- 4 theelepels vanille-extract
- 415 gram bloem
- 3 theelepels kaneel
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/2 theelepel piment
- 1/2 theelepel gember
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel baking soda
- 200 gram suiker – ik gebruikte 165 gram kristalsuiker en 35 gram kokosbloesemsuiker
- 10 gram kokosrasp
- 75 gram rozijnen
- 50 gram pecannoten + extra ter garnering
Voor de frosting: - 150 gram cashew- en macadamianoten, minimaal 6 uur geweekt in water
- 50 ml amandelmelk
- 2 eetlepels kokosolie
- 50 ml ahornsiroop
- 2 theelepels citroensap (van 1 citroen)
- 1/2 theelepel zout
- 2 springvormen van ca. 22 cm (of gebruik er 1 en bak de 2 helften van de taart om beurten)
- keukenmachine
- rasp
Zo doe je dat:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Schil de wortels en rasp ze fijn. Doe ze in een grote kom met de appelmoes, rijstolie, azijn en vanille-extract. Laat minstens 10 minuten staan – een nachtje in de koelkast kan ook. Laat de rozijnen wellen in warm water.
- Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe aan het beslag: de bloem, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, piment, gember, zout, baking soda, suiker, kokosrasp, uitgelekte rozijnen en pecannoten (in stukjes gebroken). Roer met een spatel tot een egaal beslag.
- Vet de springvormen in met olie en schep in beide vormen de helft van het beslag. Bak ongeveer 30 minuten in de oven, tot een satéprikker er schoon uit komt. Laat afkoelen.
- Maak intussen de frosting: giet de geweekte noten af en doe ze in de keukenmachine, samen met de amandelmelk, kokosolie, ahornsiroop, citroensap en zout. Blend zeker 10 minuten in de keukenmachine, schraap tussendoor af en toe de randen los. Proef op smaak en voeg eventueel wat zout of ahornsiroop toe.
- Vlak voordat je de cake opdient: verdeel 1/3 van de frosting over een helft van de taart. Leg de andere helft er bovenop. Verdeel daar nog 1/3 van de frosting over en bestrijk de zijkant met de laatste 1/3. Versier de taart met nootjes, rozijnen, extra wortelrasp en wat je verder leuk vindt. Ik plukte een paar bloemetjes uit de tuin en versierde de randen met verse limoenrasp.
Eet smakelijk!
PS. De taart is AWESOME. Deze frosting vond ik prima, maar ik ga een volgende keer daarvoor een ander recept proberen. Stay tuned dus voor een geüpdatet versie!