De lekkerste lasagne met courgette en zachte geitenkaas

Gemiddeld één keer per jaar heb ik een onverklaarbare craving naar pakjes&zakjesvoer. Burrito’s bijvoorbeeld, die maakte mijn stiefvader vroeger altijd. Of lasagnette; dat aten we echt nóóit dus ik heb geen idee waar die hunkering vandaan komt. Plots heb ik dan zin in dat specifieke sausje-met-smaakversterkers, het perfect gefabriceerde smakenpalet van suikers-vetten-eiwit, het gemak waarmee je zo’n maaltijd-zonder-extremen naar binnen hapt.

Gelukkig gebeurt dat dus maar één keer per jaar. De rest van de tijd maak ik gewoon lekker zelf lasagne. Vanavond bijvoorbeeld, het favoriete recept hier in huis: lasagne met dungesneden plakken courgette, zelfgemaakte ‘rode saus’ met lekker veel kruiden, verkruimelde geitenkaas ertussen en, natuurlijk een laag béchamelsaus en veel geraspte kaas on top.

Vrij naar een recept uit De dunne vegetariër (van Antoinette Hertzenberg) én de versie van mijn vriendin Eva, over wiens kookkunsten ik al eens eerder schreef.

Lasagne met courgette, tomaat & geitenkaas

Je hebt nodig (voor een schaal waar 3-4 personen van kunnen eten):

  • 1 pak lasagnevellen (gedroogd, vers kan natuurlijk ook)
  • 2 courgettes
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 150-200 gram kaas, geraspt (jong belegen of wat je in huis hebt)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik gepelde tomaten (400g)
  • 1 pakje gezeefde tomaten (500g, ‘passata di pomodoro’ heet het ook wel)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden (of maak zelf een mengsel van gedroogde basilicum, oregano en tijm)
  • olijfolie, zout en peper

Voor de bechamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 250 ml halfvolle melk
  • optioneel, maar wel heel lekker: paar blaadjes verse basilicum
  • grote ovenschaal (liefst rechthoekig)
  • garde
  • kaasschaaf of rasp

Zo doe je dat:

1. We beginnen met de rode saus. Snijd de ui fijn en pel de knoflook. Verhit olijfolie in een wok of koekenpan en fruit de ui een paar minuutjes op middelhoog vuur. Pers dan de knoflook erboven uit en bak kort mee. Doe vervolgens het blik gepelde tomaten en de gezeefde tomaten (passata di pomodoro) erbij. Voeg ook het blikje tomatenpuree en de kruiden toe, roer goed door en laat het geheel een tijdje pruttelen. (In elk geval 10-15 minuten, langer = beter).

20160411_181920[1]
Euroshopper-spul (pardon, AH Basic) werkt prima voor dit soort sauzen. Je kunt natuurlijk ook Heinz kopen – doe ik wanneer ik mensen te eten krijg, maar als je op je budget wilt letten werkt dit ook prima. Verschil is niet gigantisch.

2. Dan de courgette. Was ze en snijd ze dan over de lengte in hele dunne plakken. Dat gaat het beste met een kaasschaaf, maar kan evt. ook met een rasp of scherp koksmes. Je krijg dan zoiets:

20160411_182451[1]

3. Next: bechamelsaus maken. Ja, gewoon zelf, want dat is super makkelijk. Neem een steelpannetje, laat daarin de roomboter smelten. Voeg dan de bloem toe en roer tot het een papje is. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, dan brandt het aan. Doe nu beetje bij beetje de melk erbij, terwijl je steeds tussendoor roert met de garde om de klontjes eruit te halen. Voeg pas meer melk toe als de saus weer glad is. Ga door tot het een dikkige, goed schenkbare saus is. (Wel biologische melk gebruiken hè jongens, denk aan die arme uitgemolken koetjes.. of gebruik ongezoete sojamelk!)

4. Rasp nu de kaas – of gebruik kant-en-klaar geraspte kaas uit de supermarkt. Verwarm de oven vast voor op 175 graden. Neem de ovenschaal en vet de bodem en randen in met olijfolie.

5. Tijd om lasagne te bouwen! Begin met een dun laagje rode saus, gevolgd door een laagje courgette en een tweede laagje saus en lasagnebladen. Daarna is het helemaal aan jou om de laagjes courgette, tomatensaus, geitenkaas en lasganebladen af te wisselen. Ik verkruimel de geitenkaas in twee verschillende laagjes ongeveer halverwege. Je kunt ook vast de helft van de bechamelsaus gebruiken als tussenlaagje.

Let er alleen op dat de (droge) lasagnebladen genoeg omringd worden door vocht (dus courgette/tomatensaus), anders heb je kans dat ze niet goed zacht worden.

Eindig met een laag lasagnebladen, dan een laag courgette en tenslotte de bechamelsaus. Bestrooi het geheel rijkelijk met geraspte kaas.

Zet de lasagne in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar, tot de kaas aan de bovenkant een beetje gebruind is.

Eet smakelijk!

20160411_193512[1]

20160411_194034[1]

1 gedachte over “De lekkerste lasagne met courgette en zachte geitenkaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *