Ok, ik had hier net een heel verhaaltje geschreven en toen crashte m’n browser, dus nu maar gewoon even het recept. Vertel ik een andere keer wel een leuke anekdote over scones. ;-)
Dit recept deelde Yvette van Boven vorige week in Volkskrant Magazine. Ik maakte er zelf ook clotted cream bij – wat blijkbaar weinig meer is dan een mengseltje van mascarpone en crème fraîche.
Scones
Je hebt nodig (voor 8 stuks):
- 450 gram bloem, plus een beetje extra
- 3 theelepels bakpoeder
- 50 gram poedersuiker
- snufje zout
- 85 gram koude roomboter, in blokjes
- 2 eieren, geklutst
- ongeveer 200 ml karnemelk (tip als je dit verder niet drinkt: koop een halve liter en gebruik de rest voor pannenkoeken!)
En ook nog:
- (Drink)glas of uitsteekvorm
- Bakpapier
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de bloem, bakpoeder, poedersuiker en zout boven een kom.
2. Voeg de boter toe en wrijf tot een kruimelig deeg (het is nog eerder een los mengsel dan deeg; zorg vooral dat er geen grote klontjes boter meer in zitten).
3. Klop de eieren door de karnemelk. Giet 3/4 hiervan bij het bloemmengsel. Kneed zo snel mogelijk tot een zacht deeg. Voeg beetje bij beetje zo veel ei/melk toe als nodig is om een zacht, maar niet plakkend deeg te maken. (Houd altijd een klein beetje over om de scones mee te bestrijken.)
4. Bestuif het aanrecht licht met bloem. Druk het deeg erover uit tot een plak van 2 centimeter dik.
5. Steek met een uitsteekvorm of glas de scones uit (ik gebruikte een gewoon waterglas). Kneed de restjes van het deeg weer tot een plak van 2 cm en ga zo door tot alle deeg op is.
6. Bestrijk de scones met een restje melk-eimengsel en plaats ze iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. (Yvette zegt ‘ingevette bakplaat’, trouwens, moet ik ook nog proberen!) Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin, afhankelijk van de grootte.
Serveer de scones met jam en clotted cream – zie recept hieronder (of lichtgezouten roomboter).
Oude scones over? Nog een tip van Yvette: scone-wentelteefjes!
1. Snijd een paar oude scones in sneetjes.
2. Klop 1 ei, een schep suiker, snuf kaneel en 250 ml melk in een diep bord.
3. Week de sneetjes scone erin en bak ze bruin in roomboter.
Clotted cream
(Recept van Laura’s Bakery)
Je hebt nodig (voor een klein bakje – genoeg voor 4 personen):
- 75 gram creme fraiche
- 60 gram mascarpone
1. Roer de crème fraîche en mascarpone allebei in een apart bakje even los met een spatel.
2. Spatel de twee ingrediënten rustig door elkaar. Het is belangrijk dat je de crème fraîche en mascarpone niet te stevig door elkaar klopt, want dan wordt je clotted cream te dun!