Maartje Borst is de koningin van de vegan baksels, en als je graag plantaardig eet mag haar kookboek Taart ende Koeck eigenlijk niet in je kast ontbreken. Ook deze brownies zijn een gevalletje ‘huh, is dit vegan?’ Goed nieuws: ja dus. ;-)
Vegan fudge brownies met pecan
Je hebt nodig (voor 12-16 brownies):
- 150 gram keukenstroop of golden syrup (keukenstroop vind je bij de bakspullen in de supermarkt, golden syrup bij de natuurwinkel, toko of online)
- 150 gram (kristal)suiker
- 100 gram plantaardige boter
- 225 gram pure chocolade van goede kwaliteit
- 150 gram bloem
- 60 gram maizena
- snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 zakje (bourbon)vanillesuiker (8 gram)
- 100 gram pecannoten
- grof zeezout (ik gebruik fleur de sel)
- vierkante bakvorm van ca. 20 x 20 cm
- bakpapier
Zo doe je dat:
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175°C (hete lucht).
- Doe de stroop en suiker in een (steel)pannetje, samen met 40 gram water. Snijd de boter in blokjes erbij. Hak de chocolade in blokjes en voeg toe. Zet op laag vuur en laat al roerend zachtjes smelten, pas op dat het niet aanbrandt.
- Meng in een grote kom de bloem, maizena, zout, bakpoeder en vanillesuiker.
- Spatel het natte mengsel door het droge mengsel, totdat het net gemengd is. Roer niet meer dan nodig.
- Breek 2/3 van de pecannoten met je handen in stukjes en spatel ze door het beslag. Doe het beslag in de bakvorm.
- Verdeel de rest van de (hele) pecannoten erover. Bestrooi met wat vlokken zeezout en bak de brownie in ca. 20-22 minuten in de oven. Let op, de brownie lijkt nog wat vloeibaar als je ‘m uit de oven haalt – dat is normaal. Bak hem niet te lang, dan wordt-ie keihard. ;-)
- Laat de brownie helemaal afkoelen in de vorm. Snijd de brownie dan in stukjes.
Enjoy!