Snelle Italiaanse koekjes (v)

Als ik bij mijn vrienden E en J ben, leer ik vrijwel altijd wel een nieuw plantaardig bakrecept – vaak zelfs méér dan een. De laatste keer genoot ik niet alleen van de heerlijke chocoladetaart die ze hadden gemaakt, ook deze koekjes vond ik erg lekker.

Blijken ze ook nog eens verrassend makkelijk om te maken.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het boek ‘De Italiaanse bakker thuis’, ze heten daar Semolinakoekjes (of ‘biscotti al burro’).

Snelle Italiaanse koekjes

Dit heb je nodig:

 • 100 gram bloem
 • 50 gram fijne griesmeel (semolina)
 • 100 gram gezouten plantaardige boter (bijvoorbeeld van Flora)
 • 50 gram fijne kristalsuiker, plus wat extra om te bestrooien

Keukengerei:

 • Deegroller

Zo doe je dat:

 1. Doe alle ingrediënten (bloem, griesmeel, boter en suiker) in een beslagkom; snijd de boter vast in kleine stukjes. Wrijf dan eerst het deeg met je handen tot de boter goed vermengd is, en kneed het dan snel tot een glad deeg. Maak er een bal van.
 2. Rol de deegbal uit tot een cirkel van zo’n 18 cm. Prik met een vork gelijkmatig gaatjes over de oppervlakte. Kerf met een mes dunne lijnen over het oppervlak; dit worden straks de breuklijnen van je koekjes. Je kunt er een soort taartpunten van maken, of een ruitvorm (door vier lijnen horizontaal en verticaal in te tekenen).
 3. Laat het deeg 20 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 160 graden Celsius (of wacht hier even mee, afhankelijk van hoe snel je oven is).
 4. Bak de koek in 20-25 minuten goudbruin. Het originele recept zegt 40 minuten; mijne waren na 25 minuten al aan de donkere kant. Check dus regelmatig.
 5. Haal de koek uit de oven en kerf de lijnen die je eerder maakte goed diep in, in de nog hete koek. Bestuif de koek met suiker. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna verder op een rooster.
 6. Afgekoeld? Breek de koek in stukjes. Dit gaat nu als het goed is bijna vanzelf. :-)

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *