Super Healthy Bananenmuffins (vegan; suiker- en tarwevrij)

IMAG3705

Ooit plaatste blogger Annemerel op haar site een recept voor bananenmuffins. Geïnspireerd ging ik aan de slag. Ze bleken super lekker en ontzettend makkelijk om te maken. Al gauw begon ik zelf te experimenteren: ahorn in plaats van honing, kokosolie in plaats van boter, andere vulling… Het resultaat zijn deze muffins: helemaal vegan, en bovendien vrij van tarwe en geraffineerde suikers. Nou ja, behalve dat kleine beetje in de (extra pure) chocolade, als je daarvoor kiest. Zo niet: rozijnen zijn net zo lekker.

Trouwens, voor deze muffins geldt: hoe rijper de bananen, hoe beter! Juist als de schil helemaal zwart is zijn ze lekker zoet en zacht om mee te bakken. Dit recept is dus handig om in je achterhoofd te hebben wanneer je (te) rijpe bananen op de fruitschaal wilt redden van de vuilnisbak.

De muffins zijn makkelijk mee te nemen in een bakje; een lekkere, goed vullende snack voor onderweg.

Super healthy bananenmuffins

  • 2-3 rijpe bananen
  • 75 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram speltbloem
  • 60 gram honing, agave of ahornsiroop (of een combinatie van twee, bijvoorbeeld 30/30)
  • 30 gram kokosolie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram rozijnen of 100 gram pure chocolade
  • 2 handen walnoten, in stukjes

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de kokosolie in de magnetron en doe de agave/ahornsiroop erbij. Zorg ervoor dat alles goed vloeibaar, maar niet te heet is.

2. Meng intussen de droge ingredienten: speltmeel, speltbloem, bakpoeder, kaneel en zout samen in een grote kom. Prak de bananen tot moes op een bord.

3. Doe de ‘natte’ ingredienten (olie en siroop) bij de droge in de kom, voeg ook de geprakte banaan toe en roer alles goed door elkaar met een spatel. Voeg dan ook de walnoten en rozijnen (of chocolade) toe.

4. Vet een muffinblik (of papieren vormpjes) in met kokosolie. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormpjes; hoeveel je er het beste kunt maken, hangt er vanaf hoe groot je de muffins wilt hebben en hoe veel banaan je hebt gebruikt.

5. Zet de muffins ongeveer 30 minuten in de oven, tot ze aan de bovenkant mooi bruin zijn geworden. Haal ze er dan uit, laat afkoelen (als je het geduld hebt ;)) en eet ze op! Lauwwarm zijn ze overigens ook erg lekker, zeker met chocola.

Enjoy!

PS. Als je de muffins volledig in het blik laat afkoelen, wordt de bovenkant knapperig maar blijft het onderste cake-gedeelte lekker zacht. Vind ik zelf erg lekker, maar de keus is aan jou! Sneller eruit halen kan ook, je muffins worden dan alleen iets droger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *